4 Ekim 2008 Cumartesi

VAJİNA ESTETİĞİ

" Günümüzde bayanlar, her açıdan dış görünümlerine ve güzelliklerine önem vermekte, her zaman için kendilerini daha mutlu ve rahat hissedebilecekleri cerrahi işlemlerden kaçınmamaktadırlar.

Bu bölümde vajina ve diğer genital estetik ameliyatları ile ilgili oldukça ayrıntılı bilgiler verilmekte, bölümün en sonunda da kliniğimizde yaptığımız ameliyatlar hakkında açıklamalar yer almaktadır.

Son yıllarda oldukça popüler hale gelen genital estetiğin yapılmasındaki ana amaç, sıklıkla normal doğum sonrası vajina bölgesinde meydana gelen kalıcı esnemeler sonucu ortaya çıkan yapısal hoşnutsuzlukların giderilmesi ve ayrıca psikolojik olarak kişilerin kendilerini daha iyi hissetmeleridir.

Ayrıca bazı kişilerde doğuştan olan labia minora'ların (küçük dudakların)" asimetrisi veya "fil kulağı" şeklinde tabir edilen geniş yüzeyli olması psikolojik ve işlevsel bir takım problemleri de beraberinde getirmektedir.

Yine, vajinal bölgede doğum sonrası oluşan kalıcı esnemeler haricinde hoşnutsuzluk yaratan diğer bir olumsuz durum da "Epizyotomi" yani doğum sırasında bebeğin çıkması için yapılan kesilerdir. Bu bölgede iyileşme sonrası gelişen nedbe dokusu (skar) hem kadının hem de erkeğin cinsel tatminini engelleyebilir ve kadın açısından ilişkiyi ağrılı bir ıstıraba dönüştürebilir.

Diğer taraftan, vajinadaki idrar kesesi ile "rektum" adı verilen barsakların anüsten önceki en son kısımlarının sarkmaları da cinsel fonksiyon bozuklukları yanı sıra idrar tutamama gibi patolojik durumlara neden olabilir. Sarkmaların ileri derecede olduğu durumlarda rahim sarkmaları (Prolapsus uteri) da görülebilir.

Tüm bu fiziksel problemlere ilaveten pek çok kadın da kendi cinsel organını anatomik olarak beğenmemekte, ancak bunu çoğu zaman yakınlarına bile söylemekten çekinebilmektedir.

Bu konuda sıklıkla karşılaşılan durum iç dudak olarak tabir edilen "labium minus" lerin normalden büyük veya asimetrik olmasıdır. Bunun altında yatan sebep büyük bir olasılıkla genital organlarının ergenlik öncesi şeklinden değişiklik göstermesidir. (Latince'de iç dudak "labium minus" iken çoğul olarak (iç dudaklar) ifade edilmek istenildiğinde "labia minora" olarak geçer.)

Bu tür şikayeti olan kişilerde yapılacak olan plastik-estetik operasyonlar, psikolojik olarak kadını destekleyecek ve bu nedene bağlı olarak bozulan cinsel yaşantıları normal hale getirebilecektir.

Tüm bu nedenler vajinal estetik operasyonlarının modern jinekolojik cerrahide yer almasına neden olmuştur. Özetlemek gerekirse, bu tür operasyonlar işlevsel ve/veya kozmetik amaçlarla yapılabilir.

A) İşlevsel amaçlı operasyonlar
Işlevsel operasyonlarda amaç; yapılan doğumlar veya bağ dokusu elastikiyetinin az oluşu sonucunda sarkmış olan mesane ve rektumun normal anatomik pozisyonlarına göre onarılması, vajinadaki fazla dokuların çıkarılması ve neticede idrar tutamama gibi şikayetler ile birlikte vajinadaki genişlemeye bağlı olarak görülen cinsel fonksiyon bozukluğunun tamir edilmesidir.

İdrar torbası ve mesane sarkması operasyonları
İdrar torbasının vajina içinden girilerek yukarı asılması “Colporaphy anterior” (ön onarım), barsağın son kısmının ise vajen alt duvarına gömülmesi operasyonları “Colporaphy posterior” (arka onarım) operasyonları olarak anılmaktadır.

Şikayetler genellikle bir ya da daha fazla sayıda vajinal (normal) doğum yapmış kadınlarda görülür.

İşlem çoğunlukla genel anestezi bazen de epidural anestezi altında yapılabilir. Yapılacak işlemin şekline göre operasyon genellikle 15-30 dakika arası zaman alır ve hastalar birkaç gün içerisinde normal yaşantılarına dönebilir.

Sıklıkla operasyon sonrası hastanın bir gün hastanede kalması gerekir. Bazen ise sabah yapılan ameliyat sonrası aynı akşam hasta evine gönderilebilir.

Ameliyat sonrası cinsel yaşantı ise 15-20 gün sonra yeniden başlayabilir.

Rahim sarkması operasyonları
Sarkmaların çok ilerlemiş durumlarında ise rahim de aşağıya doğru inebilir ve hatta vajinadan dışarıya çıkabilir (Prolapsus uteri). Bu gibi durumlarda ise vajinal yoldan rahim yukarıya asılabilir veya çocuk sayısını doldurmuşlarda rahim tümden alınabilir (Vajinal histerektomi). Bazan de genç hastalarda rahim alınmaksızın vajen üst kubbesine fikse edilebilir.

Vajina genişletme operasyonları
Özellikle evliliklerinin ilk dönemlerinde disparoni (cinsel birleşme anında ağrı, acı hissi) şikayeti olan kişilerin tedavilerinde son yıllarda cerrahi yöntemler kullanıma girmiştir.

Bunun için basit bir muayene ile ağrıya duyarlı bölgeler tespit edilip lokal anestezi ile (bölgesel uyuşturularak) bu bölgenin çıkartılması ve/veya vajen girişinin bir miktar genişletilmesi cinsel ilişkide ağrı problemini tümden giderilebilmektedir.

B) Estetik amaçlı operasyonlar


Bu operasyonlar bazı hekimler tarafından tamamen estetik operasyonlar olarak kabul edilmesine rağmen bazı durumlarda bozulmuş cinsel fonksiyonları düzeltmek maksadı ile de yapılabilmektedir.

Vajenin daraltılması
Vajenin normal doğum veya doğumlar sonrası genişlemiş olarak kalması sonucunda penisi kavrayabilmesi azalacak ve hem erkek hem de kadında bir cinsel tatminsizliği beraberinde getirecektir. Bu durumda vajen daraltılarak estetik olarak dikilebilir.

Bazan cinsel ilişki anında vajen içinden bir takım "hoşnutsuzluk yaratan sesler" de gelebilir. Vajinanın genişliğinden kaynaklanan bu sesler cinsel birleşme sırasında erkekte ve kadında konsantrasyonu bozarak ilişkiden alınan hazzı olumsuz yönde etkilebilir.

Hatta bu durum kişileri cinsel ilişkiden soğutup uzaklaşmalarına ve cinsel yönden mutsuz çiftlerin ortaya çıkmasınan sebep olabilir. Bu tür durumlarda yapılan vajinanın daraltıcı operasyonları ile sorun kolaylıkla giderilebilecektir.

Bazan de cinsel hazzın arttırılması amacı ile daha önce doğum yapmamış, hatta bekar olan bayanlarda da vajen daraltıcı ameliyatlar yapılabilmektedir. Evlilik öncesi bu şekilde kliniklere başvuran pek çok bayan bulunmaktadır.

Vajina daraltıcı ameliyatları jinekolojik ameliyatlar içinde olup "colporaphy posterior" ameliyatı olarak da geçer. Bu tür ameliyatların bu bölgenin anatomisini bilen "jinekologlar" tarafından yapılması önerilir; plastik-estetik cerrahların yapması önerilmez. Aksi takdirde istenilmeyen bir takım komplikasyonlar ortaya çıkabilir.

Epizyo nedbelerinin (skar) çıkarılması
Normal doğumda bebeğin rahat bir şekilde çıkmasını sağlamak amacı ile vajina girişine (perine bölgesine) bir kesi yapılır. Bu kesiye "epizyo" veya "epizyotomi" adı verilir. Epizyo kesilerinin normalden kötü iyileşmesi veya kötü bir şekilde dikilmesi sonucunda bu bölgede "skar" adı verilen "nedbe dokuları" kalabilir.

Kötü iyileşmiş epizyotomi nedbeleri sonucunda cinsel ilişkide ağrı, cinsel isteksizlik ve cinsel tatminsizlik problemleri ortaya çıkabilir. Ayrıca kötü görünümlü bir vajina kişide özgüven eksikliğine, eşinden utanmaya ve cinsel ilişkiden kaçınmaya yol açabilir.

Bu tür problemi olan kişilerde yaklaşık 30 dakika süren ve lokal anestezi eşliğinde (uyuşturularak) yaplılan bir operasyonla epizyo nedbeleri çıkartılıp o bölgenin yeniden onarılması sağlanabilir.

Yara yerinde reaksiyona neden olmayan dikiş materyalleri ile vulvo-vajinal doku yeniden estetik olarak dikilir.

İşlem sırasında aynı esnada doğumlara bağlı olarak gelişen "vajen yırtıkları" da düzeltilir. Ayrıca bu tür ameliyatlara vajina daraltma işlemi de eklenebilir.

Estetik operasyon sonrası görünüm mükemmeldir ve kişilerde hem psikolojik hem de işlevsel kazançlar beraberinde gelmektedir.

Labioplasti
Labiumların (iç dudakların) düzeltilmesi operasyonlarına "labioplasti" adı verilmektedir.

Labium minoralar yani iç dudaklar, bazan yapısal olarak normalden uzun veya asimetrik olabilir. Estetik açıdan kötü gözüken ve bazan de cinsel ilişki esnasında penisin itmesi sonucu labiumların gerilmesiyle ağrıya yol açan bu durumda operasyon gereksinimi doğabilir. Tüm bu nedenlerle tedavi ve kozmetik amaçlı cerrahi ile labiumlar normal boyutlarına indirilebilir. Asimetri -eğer varsa- giderilebilir.

Labioplasti operasyonu daha önceden doğum yapmamış kişilerde de uygulanabilir. Hatta bakire kızlarda bile yapılması kızlık zarı açısından hiç bir problem yaratmayacaktır.

(Aşağıdaki resimde Hera Klinik'te labioplasti yapılmış bir hastamızın, işlemden önceki ve 6 hafta sonrasındaki görünümü izlenmektedir)


Benzer şekilde iç dudakların asimetrik olması durumu da hem psikolojik hem de fonksiyonel olarak cinsel hayatı olumsuz etkileyebilir ve yine labioplasti gerekli olabilir.

20-30 dakika gibi bir operasyon süresi sonrasında ergenlik döneminden bu yana sorun haline getirilebilen ve kişilerde adeta psikolojik bir takıntı haline gelen bu yapısal deformasyonların düzeltilmesi operasyonları kliniğimizde oldukça başarılı bir şekilde uygulanabilmektedir.

Sonuçları oldukça iyi olan ve hasta memnuniyetini sağlayan bu operasyonların sonrasında hastalarımız, özellikle kendilerine olan öz güvenlerinin arttığını ve sosyal ortamlarda kendilerini çok daha rahat hissettiklerini ifade etmektedirler.

0 yorum: